Watermark

Brig: een referentie in duurzaamheid

Elke maand zetten we een partner van BRIG in de kijker. Deze maand is dat Paul Westdorp, Projectmanager Ontwikkeling bij DCA Woonprojecten. Paul vertelt ons meer over het duurzame karakter van het residentiële project.

Dag, Paul! Kan je DCA even voorstellen?

Paul: “We zijn een bouwbedrijf uit Beerse met meer dan 50 jaar ervaring in de uitvoering van bouwprojecten. Maar onze baseline is niet voor niets “Meer dan bouwen”. We focussen steeds meer op maatschappelijke innovatie. Ons doel? We willen geen projecten ontwikkelen voor de hedendaagse maatschappij, maar voor de samenleving zoals die er binnen tien jaar zal uitzien.”

Hoe vertaalt die visie zich in jullie projecten?

Paul: “Wel, we hebben heel wat nieuwe en vernieuwende technieken geïntegreerd in BRIG. Zo zal het project haar eigen energie opwekken met behulp van een warmtekrachtkoppeling en zo in 80 tot 90% van haar eigen energie voorzien. Een unicum in Europa. Temeer omdat een deel van de restwarmte ook wordt gebruikt voor de vloerverwarming. Fantastisch, toch?”

Gebruiken jullie nog duurzame technieken?

Paul: “Mede door de warmtekrachtkoppeling en warmterecuperatie is BRIG een CO2-neutraal project. Daarnaast zal het overgrote deel van de wooneenheden Bijna Energie Neutraal (BEN) zijn. Er komen ook groendaken en verschillende voorzieningen voor duurzame mobiliteit: een gelijkvloerse overdekte fietsenparking, de mogelijkheid om oplaadpunten te voorzien voor elektrische (deel)wagens, enzovoort.”

Het project heeft ook een originele vorm, toch?

Paul: “Klopt, de vier gebouwen van BRIG vormen een klavertje vier en elk gebouw is omringd met een zorgzaam uitgekiende flora, zodat elk volume afzonderlijk in één van de seizoenen in de kijker staat.We hebben voor dit ontwerp gekozen omdat de beschikbare ruimte zo wordt opengetrokken. Niet alleen voor de toekomstige bewoners, maar voor de hele buurt.”

Wat zijn volgens jou andere troeven van het project?

Paul: “Wonen aan het water wordt steeds populairder en bij BRIG woon je niet zomaar aan het water. Je krijgt er ook een fantastisch zicht op een natuurgebied bij. Je kan er zalig wandelen, joggen, fietsen. En ondanks die nabijheid bij de natuur heb je alle voorzieningen op wandelafstand. Verder geraak je zo met de auto in Antwerpen, Brussel én Gent (via Sint-Niklaas).”

De bouw van BRIG start in februari 2020, maar je kan nu al meer info inwinnen via Belfius Immo (02/222.77.59) of via www.belfiusimmo.be of via het contactformulier