Watermark

De Schorre: genieten en sporten... op een boogscheut van Brig

Wie Brig zegt, zegt Boom. En wie Boom zegt, zegt in één adem ook De Schorre. Dit bijzondere recreatiedomein is onlosmakelijk verbonden met de gemeente. Maar wat is De Schorre nu eigenlijk, behalve de bekende locatie van dancefestival Tomorrowland? En wat heeft het domein in petto voor de toekomstige bewoners van Brig? We vroegen het aan communicatieverantwoordelijke Kathleen Vandendriessche, een Boomenaar in hart en nieren.

Dag Kathleen. Wat doet u bij De Schorre?

Kathleen: “Ik ben geboren en getogen in Boom. Voor mijn studies trok ik naar Antwerpen en ik woonde ook even in Wilrijk, maar ik keerde toch terug naar mijn geboorteplaats. Daar heb ik eerst als cultuurfunctionaris en eventcoördinator voor de gemeente gewerkt, maar toen ik op een vacature bij De Schorre botste, heb ik daar meteen mijn kans gewaagd. Zo kwam ik in september 2014 bij De Schorre terecht. Sinds 2017 sta ik in voor alle interne en externe communicatie van het domein. Een erg gevarieerde functie, waarin ik De Schorre vanbinnen en vanbuiten leerde kennen. Al is dat ook omgekeerd het geval, want men noemt me intussen weleens het gezicht en de stem van De Schorre, omdat ik als woordvoeder optreed tegenover de pers. (Lacht)”

U bent dus de geknipte persoon om ons iets meer over De Schorre te vertellen!

Kathleen: “Reken maar! De Schorre is vandaag een Provinciaal Recreatiedomein, maar wat weinig mensen weten – behalve de rasechte Boomenaars natuurlijk – is dat het eigenlijk een oude kleiput is. Dat steenbakkerijverleden zie je nog op heel wat plekken terug, zowel op het domein als in onze gebouwen. Denk maar aan de bekende Deltaweide: die is simpelweg het resultaat van vele jaren van afgravingen. In 1986 werd het domein van de gemeente overgekocht door het Provinciebestuur van Antwerpen. Al was het toen nog lang niet De Schorre zoals we het vandaag kennen! Ondertussen zijn we uitgegroeid tot een autonoom provinciaal domein met maar liefst 37 vaste medewerkers.

Met de Schorre streven we zeer nauwe samenwerkingsverbanden na met al onze partners in de evenementensector. De voor ons grootste en belangrijkste samenwerking is meteen ook de allerbekendste, en resulteert onder meer in de organisatie van het jaarlijkse festival Tomorrowland! Je kan wel stellen dat we samen met het bekende dancefestival gegroeid zijn tot waar we vandaag staan. Het is dan ook een mooie wisselwerking geweest: waar zij begonnen als een klein feestje op ons domein, waarbij wij hen van de nodige ondersteuning hebben voorzien, denken zij nu samen met ons mee over de toekomst en de aankleding van het domein. Dit resulteerde onder andere in het opnieuw aanleggen van de Deltaweide – de eerste festivalbezoekers van het jonge Tomorrowland herinneren zich misschien nog de drassige toestand van de kleiput een decennium geleden, de brug en de bekende sculptuur van Arne Quinze.  Bij alle grote veranderingen en toekomstplannen werken we samen met een extern studiebureau, zodat we kunnen vasthouden aan het concept dat we voor ons Provinciaal Domein voor ogen hebben. Onze look-and-feel moeten we ook in de toekomst blijven behouden.”

En wat heeft De Schorre allemaal te bieden aan de toekomstige bewoners van Brig?

Kathleen: “Bijna te veel om op te noemen! De Schorre is voor de buurtbewoners in de eerste plaats de ideale plek om te wandelen, te fietsen, met de kinderen te spelen of om honden uit te laten. De toegang is gratis en er zijn prachtige plekjes in overvloed om bij mooi weer te komen genieten van het zonnetje of om je te laten omringen door de natuur. Maar het is ook de perfecte omgeving om een vrije dag of namiddag door te brengen. Je kan bijv. met je kids naar de speeltuin trekken en bij Brasserie De Schorre genieten van een verfrissend drankje en afsluiten met een lekker avondmaal. Of spreek met de fiets af bij het Velodroom fietsbelevingscentrum. Mijn tip: bestel bij de Musette zeker de heerlijke tapas! Of ga een keertje waterfietsen of minigolfen. Dat is meteen ook een leuke activiteit voor een verjaardagsfeestje.

Ook ons ‘Barrevoetenpad’ trekt altijd veel volk. Elk jaar wordt het een beetje aangepast, zodat het altijd een fijne ervaring blijft om het te verkennen. En zowel jong als oud is natuurlijk gek op onze zeven houten reuzentrollen. Deze kunstwerken van de Deense kunstenaar Thomas Dambo bestaan volledig uit gerecycleerd materiaal, en waren een geschenk om de 15e editie van Tomorrowland te vieren. Intussen zijn ze uitgegroeid tot echte publiekslievelingen.

Over Tomorrowland gesproken: als buurtbewoner kan je gegarandeerd een kaartje bemachtigen en koop je ook tickets aan voordeeltarief. Bovendien word je echt mee ondergedompeld in de sfeer van het festival.

Er worden natuurlijk ook heel wat andere activiteiten georganiseerd op De Schorre, voor de meest diverse doelgroepen. Van het kinderfestival Schorremorrie, tot originele themawandelingen en het populaire Putteke Winter. Maar ook aan sportieve activiteiten is er geen gebrek: wie zelf wil zweten kan deelnemen aan de Spartacusrun of Trail Run. Wie liever supportert, kan elk jaar naar de Superprestigewedstrijd op het domein komen kijken.

Ten slotte is er ook nog ons congrescentrum De Pitte, waar men vergaderingen, recepties, congressen of teambuildings kan organiseren. Handig voor ondernemers en bedrijven uit de buurt én ook nog eens goed gelegen voor partners, medewerkers of klanten die vanuit andere delen van het land komen afzakken. Je ziet, De Schorre heeft echt héél veel te bieden!”

Dat klinkt alvast geweldig! En wat heeft de toekomst nog in petto voor De Schorre?

Kathleen: “Daar kan ik vandaag nog niet te veel over verklappen. Dat wil allerminst zeggen dat we er niet mee bezig zijn. Integendeel! Er liggen tal van plannen klaar, waarbij we steeds de nadruk leggen op de kwaliteit en toegankelijkheid van ons aanbod en het domein zelf. De Schorre is ondertussen welbekend en valt in de smaak bij het grote publiek, en dat willen we zo houden”.