Watermark

Brig uit de startblokken

Eerste steenlegging Brig Boom

Op maandag 12 oktober werd officieel de eerste steen gelegd van de 97 appartementen in nieuwbouwproject Brig.

De werken zijn al verschillende maanden aan de gang. Zo werden de voormalige loods en parking reeds afgebroken. Ook de voorbereidende werken zoals o.a. de graafwerken, stabiliteitswerken en paalfunderingen zijn al afgerond.

Toch heeft deze gebeurtenis een belangrijke symbolische waarde volgens burgemeester Jeroen Baert, die de eer op zich mocht nemen om de eerste steen te plaatsen.

“Dit is het resultaat van jarenlange inzet”, volgens Baert. “Omdat we met verschillende eigenaars zaten, was het niet evident om dit project op te starten. Maar ik ben heel tevreden dat we nu de eerste steen kunnen leggen van wat een fantastisch project moet worden, een pionier op vlak van duurzaamheid.”

80% van de appartementen wordt Bijna Energie Neutraal. Maar daarbij stopt het niet, want Brig voorziet ook warmtepompen, groendaken, laadpalen voor elektrische wagens en een overdekte fietsenstalling. Maar hét paradepaardje van Brig is ongetwijfeld de eigen elektriciteitscentrale die stroom produceert uit waterstof. Deze hernieuwbare energiebron zal maar liefst 80% van het totale verbruik dekken en dit aan een kwart van het huidige tarief voor traditionele elektriciteit. De toekomstige bewoners van Brig zullen het positieve effect hiervan ook voelen in hun energiefactuur.

Jeroen Baert: ‘Dit is een belangrijk project voor de gemeente. Brig is een bewijs van de wederopstanding van Boom. De mooie architectuur maakt het tot een landmark langs de Rupel.’

Lees ook de persartikels van: ATV, VRT, HLN en GVA