Watermark

Groendaken voor ‘een groene pionier’

Dave Martens

Dat duurzaamheid en een groene woonomgeving bij Brig voorop staan, mag intussen geen verrassing meer zijn. Het project kan zich niet alleen beroepen op een unieke mini-waterstofcentrale en 80% BEN (bijna-energieneutrale) appartementen, maar de gebouwen worden ook voorzien van extensieve groendaken. Maar wat moeten we ons daar bij voorstellen? We vroegen tekst en uitleg aan Dave Martens, manager bij onze partner IBIC.

Dag Dave, kan u ons iets vertellen over de voordelen van een groendak?

Dave Martens: “Oei, heb je een momentje, want daar kan ik uren over uitweiden! Er zijn verschillende redenen om voor een groendak te kiezen. Er is natuurlijk het esthetische aspect. Het is niet alleen mooier om te zien, maar studies hebben intussen ook al uitgewezen dat uitzicht op een groene omgeving een positief effect heeft op bijvoorbeeld het herstel van langdurig zieken en de productiviteit van werknemers. Het doet iets met een mens wanneer je uitkijkt op een stukje natuur. Maar daarnaast zijn er nog tal van andere voordelen. Zo werkt een vegetatieve laag als een soort natuurlijke airco voor je woning en als een extra laagje isolatie. De dakbedekking onder de vegetatie is bovendien minder onderhevig aan temperatuurschommelingen en kan dus heel wat langer mee. Was de levensduur van een dak vroeger 20 jaar, dan is met een groendak 50 jaar al geen uitzondering meer. De vegetatie filtert ook fijnstof uit de lucht en zorgt voor akoestische isolatie.

Groendaken worden trouwens steeds vaker verplicht door de overheid, omdat het voor waterbuffering zorgt. Vlaanderen is qua bebouwing eigenlijk een grote, verharde stad. Het regenwater kan onvoldoende in de grond dringen en de riolen kunnen het water bij stevige buien niet altijd slikken. Met een groendak wordt het water opgenomen door de vegetatieve laag en vertraagd terug afgegeven, waardoor de waterafvoer tijdens de piek van een regenbui afgezwakt wordt en onze riolen niet over hun limieten gaan. In de toekomst zouden we dit zelfs volledig computergestuurd kunnen laten gebeuren, zodat we kunnen anticiperen op de bui. Maar dat is voorlopig nog toekomstmuziek.”

Daar sta je als particulier inderdaad niet altijd bij stil. En hoe zit het met de groendaken bij Brig? Wat kunnen we daar verwachten?

Dave: “Er bestaan verschillende soorten groendaken, afhankelijk van de belasting die het dak aankan, de plantenkeuze en de voedingsbodem (het substraat). Bij Brig is er gekozen voor extensieve daktuinen. Die hebben een dunnere substraatlaag (zo’n 7 cm), die vooral geschikt is voor vetplanten, droogteresistente kruiden en bloemen die goed tegen zon en wind kunnen. Het onderhoud is dan ook beperkter dan bij een intensief groendak: zo’n twee keer per jaar worden er ongewenste planten verwijderd en wordt er organische bemesting toegediend om de verarming van de bodem (bijv. door het uitspoelen van het regenwater) tegen te gaan. Het is die voeding die het verschil maakt tussen een groendak dat louter overleeft en eentje dat floreert.

Bij Brig werken we met gebouwen in een klaverpatroon, waarbij we een zachte, groene basis voorzien met groendaken bovenop de ondergrondse kelders en een specifieke bloemen- en kleurencollectie per bouwvolume. Zo wordt het een geheel, maar heeft elk gebouw toch zijn eigen identiteit. De voet van de gebouwen wordt heel groen, maar concurreert natuurlijk niet met de architectuur. Daarom hebben we qua bomen gekozen voor kleinere, meerstammige solitairen. Die geven iets meer karakter en textuur, maar wel op mensenmaat. Met de creatie van een verharde doorgang tussen de gebouwen zorgen we niet alleen voor de nodige bewegingsruimte (bijv. voor brandweer) maar ook voor de connectie met de wijdere omgeving.”

U werkt al acht jaar voor IBIC. Groendaken zijn jullie specialiteit?

Dave: “Inderdaad, bij IBIC zijn we gespecialiseerd in groendaken, maar ook in valbeveiliging op daken. Het bedrijf bestaat al bijna 25 jaar, maar was oorspronkelijk vooral bezig met waterdichting. Zo’n tiental jaar geleden hebben we geleidelijk aan de focus verlegd naar groendaken. We zijn toen de mosterd gaan halen in Duitsland, waar ze indertijd al een hele stap verder stonden in de ontwikkeling van groendaken.

Ondertussen maken we deel uit van de grotere Soprema-groep, die zich bezighoudt met de volledige ‘buitenschil’ van een gebouw en hebben we ons aanbod verbreed: zo bieden we nu ook valbeveiliging voor daken aan. Logisch eigenlijk: want ook onze eigen mensen moeten veilig kunnen werken op de daken waar ze daktuinen aanleggen. Dankzij onze interne designafdeling kunnen we onze klanten een totaalpakket aanbieden: van voortraject en het meedenken over het ontwerp tot de uitvoering en de nazorg.

We zijn momenteel ook bezig met een project in samenwerking met PXL Hogeschool, KU Leuven en Natuurpunt, om de biodiversiteit in Vlaanderen een boost te geven door vegetatie te voorzien die interessant is voor vogels en insecten. Zo kunnen groendaken natuurlijke rustpunten voor hen worden.”

En hoe zijn jullie dan bij Brig betrokken geraakt?

Dave: “Dat kwam dankzij die designafdeling waarover ik het net had. We voelden zelf de noodzaak om in een vroegere fase bij projecten betrokken te worden. Voorheen hadden we alleen een uitvoerende rol, waardoor we vaak op praktische problemen stootten zodra we op een werf aan het werk gingen. Dan hadden de architecten bijvoorbeeld een prachtig ontwerp gemaakt, inclusief daktuin, maar was er geen rekening gehouden met de voorwaarden om die daktuin te realiseren. We moesten onze klanten al te vaak teleurstellen en besloten daarom zelf mee aan de ontwerptafel te kruipen. Zo kunnen we hen de beste service bieden. Toen die designafdeling zo’n drie jaar geleden in het leven werd geroepen, contacteerden we klanten waarmee we al eerder hadden samengewerkt, waaronder DCA, de projectontwikkelaar van Brig, naast Belfius Immo. Intussen hebben we al enkele projecten samen tot een mooi einde gebracht.”

Meer weten? Contacteer ons voor een appartement in Brig