Watermark

“We zijn trots op het klavertjevier gebouw:
dit is subliem wonen aan de Rupel.”

Na twee jaar ontwerpen en voorbereiden zijn de werken aan Brig, een uniek woonproject aan de Rupel in Boom, heel recent gestart. Het project is een knap staaltje werk van Binst Architects en bestaat uit 4 woonvolumes met in totaal 97 appartementen. Belfius Immo en DCA Woonprojecten zijn de projectontwikkelaars. We spraken met Thomas Cornelis, ingenieur-architect bij Binst Architects, die de leiding heeft over Brig. Hij geeft ons een inkijk in dit project en de integratie ervan in de omgeving.

Wat is jullie visie op hedendaagse architectuur? Jullie noemen jezelf de ‘architecten van morgen’, hoe vertaalden jullie dat in het Brig-project?

Thomas: “Binst Architects heeft meer dan 45 jaar ervaring en expertise in architectuur en in bouwprojecten die we op een unieke manier in een stedelijke of landelijke omgeving inplanten. Dat is hedendaagse architectuur: het verweven van het ontwerp van een gebouw met de buurt en deze huisvesting voorzien van een eigentijdse infrastructuur. Zo zorgden we in het Brig-project voor een stedenbouwkundige inplanting die perfect past in de buurt en mooi aansluit op de omgeving. Die visie is de basis van elk project, in goed overleg met de bouwheer. Daarnaast maken we dynamisch gebruik van nieuwe samenwerkingsmethodes, zoals onze bouwteams. In deze teams brengen we expertise over verschillende domeinen samen, zodat we slimmer ontwerpen. Ook schakelen we innovatieve hulpmiddelen in, denk maar aan software voor architecten, 3D-visualisaties of VR-brillen. Met onze software tekenen we het ontwerp volledig uit, tot in de kleinste details, zodat we het op een zo realistisch mogelijke manier kunnen tonen. Op die manier hebben we de gemeente Boom overtuigd van ons ontwerp, door het hen met VR- brillen te laten ontdekken in ‘Virtual Reality’. Dat maakt het verschil.”

Wat maakt jullie ontwerp zo bijzonder?

Thomas: “Het woonproject Brig wordt gebouwd op een voormalige scheepswerf, waarvan de grond eigendom werd van de gemeente na het verdwijnen van alle activiteiten en de ophoging van de dijken langs de Rupel. Het was dus belangrijk om een genereus ontwerp te kiezen dat een evenwicht creëert tussen publiek en privaat domein, met een maximaal respect voor de oorspronkelijke publieke ruimte en in harmonie met de privacy van de appartementen. Dat is gelukt dankzij de atypische inplanting in de vorm van een klavertjevier. Deze markante configuratie komt helemaal tot zijn recht als eindpunt van de kaaibebouwing. En dankzij die speciale vorm heb je ook vanuit elk appartement een uniek zicht op de Rupel, een niet te onderschatten troef.”

In welke mate is het ontwerp duurzaam?

Thomas: “Het Brig-project is absoluut duurzaam. We hebben gekozen voor een site die al gebruikt werd als parking en deze een nieuwe bestemming gegeven in plaats van nieuwe grond te gebruiken. Het openbaar vervoer en het treinstation zijn vlakbij, over de mobiliteit is dus goed nagedacht. Verder bieden we de bewoners een elektriciteitscentrale die uit waterstof elektriciteit produceert, dat is enerzijds uniek in Vlaanderen en anderzijds ook een primeur in appartementsbouw. De centrale voorziet bijna 80% van de elektriciteitsbehoeften van het gebouw, de energie is zelf 100% duurzaam. In de appartementen worden warmtepompen geïnstalleerd voor het sanitair warm water. Voor de verwarming zullen er in een centrale stookplaats condenserende gasketels geplaatst worden.”

Worden er bijzondere materialen gebruikt en kan je deze even toelichten? Moesten jullie aan speciale eisen voldoen bij dit project?

Thomas: “De materialen zijn niet alledaags. Denk maar aan de aluminiumbekleding, die gelakt is met een schakerende kleur. Afhankelijk van de kijkrichting verandert hierdoor de waarneming van de kleur, het effect zal meer goud of meer groen zijn, dat is heel bijzonder. Bouwtechnisch zijn er wel wat uitdagingen in dit project. De ondergrond is moeilijk omdat gebouwd wordt op een voormalige scheepswerf, die destijds opgevuld werd met bouwmateriaal. De aannemer geeft hieraan de nodige aandacht met een doordachte aanpak.”

Waar zijn jullie het meest trots op bij dit project?

Thomas: “We zijn trots op het ontwerp dat stedenbouwkundig perfect is ingeplant in de buurt. Met alle facetten van de omgeving is rekening gehouden. De toekomstige bewoners kunnen weldra genieten van een eindresultaat dat mag gezien worden. Dit is subliem wonen aan de Rupel.”

Wanneer zijn jullie gestart met de werken voor het project?  

Thomas: “In 2017 hebben we ons team samengesteld voor het ontwerp van dit project. De voorbereiding ervan duurde ongeveer 2 jaar, in die periode werd ook de omgevingsvergunning aangevraagd en afgehandeld. Heel recent, begin december 2019, zijn de voorbereidende werken gestart. De verschillende gebouwen worden gefaseerd afgewerkt, in functie van de bewoners die hun intrek nemen. We zorgen ervoor dat elke bewoner vanaf het begin kan genieten van zijn appartement en het prachtige uitzicht op de omgeving en de Rupel.”

Meer weten? Contacteer ons voor een appartement in Brig