Watermark

Jonge kopers kiezen steeds vaker voor nieuwbouw

Instapklare woningen doen het erg goed op de vastgoedmarkt. Uit onderzoek blijkt dat jongeren onder de 35 jaar massaal kiezen voor nieuwbouw. Ze laten grote renovaties links liggen en richten hun pijlen op duurzame, energiezuinige appartementen in (de rand van) steden. Hierbovenop besliste de federale overheid eind 2020 om het btw-tarief voor bepaalde nieuwe appartementen te verlagen van 21% naar 6% btw. Wij vroegen toekomstige Brig-bewoners en first-time buyers Lauren Van Pottelberge (24) en Julien Gahide (25) wat hen precies over de streep trok.

 

Dag Lauren en Julien, kunnen jullie zich kort even voorstellen?

Lauren: “Ik ben communicatiemanager bij DP World in de Haven van Antwerpen en ben afkomstig uit Brasschaat.” “En ik werk als Customer Relation Specialist bij BMW Group in Bornem en woon in Kontich”, sluit Julien aan.

 

Hoe is jullie zoektocht naar een eigen woning verlopen en wat waren jullie criteria?

Julien: “We waren niet echt op zoek, het is eerder een samenloop van omstandigheden. Mijn vader had een flyer van Brig in de bus gekregen en dacht dat dit misschien wel iets voor ons kon zijn. We zijn het project dan gaan bekijken en toen is alles snel gegaan. We hebben ook nog een andere woning bezocht, in de buurt van Kontich. Maar al snel werd duidelijk dat we bij Brig meer waar voor ons geld zouden krijgen, en dat in een leuke omgeving.

 

Wat sprak jullie aan in Brig?

Lauren en Julien: “We vonden de architectuur van de gebouwen heel mooi. Tijdens het wandelen rond Brig gaf de ligging aan het water ons bovendien een instant vakantiegevoel. En dan is er ook de praktische kant: qua bereikbaarheid ligt Brig op een erg goede locatie. We zijn meteen op de A12 en ook de E19 is vlakbij, wat handig is omdat we in Antwerpen en Bornem werken. Dit was voor ons echt doorslaggevend om tot de aankoop over te gaan.”

 

Wat vinden jullie het leukste aan jullie appartement?

Lauren en Julien: “Door de speciale vorm van het gebouw en de ligging op het 4de verdiep hebben we in elke kamer een ander uitzicht. Ook de open keuken en de grote leefruimte zijn zaken waar we erg hard naar verlangen. Bovendien hebben we een ruim terras van 12 m² en kunnen we elke dag genieten van het uitzicht op de Rupel.”

 

Hoe zien jullie je toekomstige leven in Brig?

Lauren en Julien: “We wonen allebei nog thuis, waar we uiteraard ook meehelpen. Maar eens we gaan samenwonen, wordt het echt ons eigen huishouden.

We kijken er al enorm naar uit!”

 

Wat zijn volgens jullie de grote pluspunten van wonen in Boom?

Lauren en Julien: “We zijn niet van Boom zelf, dus we kennen de omgeving nog niet super goed. Maar we zijn er al aantal keren gaan wandelen en de groene omgeving spreekt ons erg aan. Bovendien is De Schorre vlakbij. Als Tomorrowland opnieuw kan doorgaan, kunnen wij gewoon te voet naar het festival trekken.”

 

Hebben jullie bewust voor nieuwbouw gekozen?

Lauren en Julien: “Ergens was het wel een bewuste keuze. We zijn namelijk alle twee, net als onze ouders, niet erg handig. Daarom zouden we veel van de renovatiewerken moeten uitbesteden en dat leek ons als jong koppel financieel niet haalbaar. Bovendien weet je met nieuwbouw wat je koopt én dat het perfect volgens de laatste energienormen wordt opgeleverd.”

 

Speelde de gunstige btw-regeling een belangrijke rol in die keuze?

Lauren en Julien: “Voor ons was dit zeker een extra duwtje in de rug. Zonder die 6% btw, hadden we sowieso moeten kijken voor een kleinere woning.”

 

Tot slot, hebben jullie tips voor andere jonge kopers?

Lauren en Julien: “Het is belangrijk om eerst eens bij de bank langs te gaan, zodat je weet wat je effectief kan lenen. Vaak valt dat beter mee dan je zelf denkt. En als het mogelijk is om iets te kopen, zouden wij vooral zeggen: doen! Want een woning kopen, is investeren in je toekomst!”