Watermark

Je ziet het nieuwe Boom voor je neus uit de grond komen

De gemeente Boom is volop in ontwikkeling. Het Autonoom Gemeentebedrijf Boom (of AGB) heeft daarbij een duidelijke voortrekkersrol. We praten met projectcoördinator Geert Schoofs over zijn visie op het verleden en de toekomst van de gemeente én de rol die het nieuwe woonproject Brig daarin speelt.

Wat is het AGB eigenlijk?

“Het is een verzelfstandigd bedrijf binnen de gemeente dat een regisserende en adviserende rol heeft met betrekking tot het gemeentelijk patrimonium. We willen vooral het bestaande patrimonium verbeteren en optimaliseren om zo van Boom een aangename, leefbare plek te maken. Eigenlijk vormen wij ook de schakel tussen de gemeente en de private sector, zodat het gemeentebestuur op de meest efficiënte manier haar beleid kan uitvoeren wat betreft wonen, mobiliteit, tewerkstelling en andere projecten.”

“Momenteel vormt de handelskern van Boom onze grootste uitdaging. Daar staan – net zoals in veel andere gemeenten – heel wat panden leeg. We zijn daar met tal van projecten bezig zodat de winkelstraten opnieuw een levendige en aangename plek worden.”

Hoe hebt u Boom de laatste jaren zien evolueren?

“In de afgelopen jaren heb ik een mooi nieuw stadsdeel zien ontstaan in de buurt van het rondpunt aan de Kapelstraat & de Schommelei. De link naar de Rupel, de levensader van de gemeente, wordt steeds meer gelegd. Er zijn tal van projecten aan de gang – en er staan er nog heel wat op de planning – om Boom nieuwe impulsen te geven. Van de nieuwe buurtsupermarkt die zal verrijzen aan de Pachterslei – overigens op een boogscheut van Brig – en de andere woonprojecten die ontstaan in Nieuw Boom Oost, tot de aanleg van de kunstgrasvelden in de Schorre en de permanente injecties die gebeuren in de Schorre. Boom bruist, groeit en ontwikkelt, zoveel kan je wel zeggen.”

“Wat verder ook opvalt, is dat de A12 en de omringende gemeentes volledig dichtslibben. Boom is zowat de enige uitzondering. Dankzij de welbekende ‘Sleuf’ en de aansluitende ventwegen blijft alles in Boom vrij vlot bereikbaar. Boom staat dus best wel sterk en biedt een fijne woonomgeving nabij Antwerpen.”

Kan u daar nog wat meer over vertellen? Wat staat er zoal op de planning?

“De komende jaren zullen we in ieder geval niet stilzitten, dat staat vast! Boom gaat steeds meer de focus leggen op de connectie met het water. Daar wordt een aangename omgeving gecreëerd waar het aangenaam wandelen, fietsen en tja … eigenlijk gewoon ‘leven’ wordt. Ook kleinere ingrepen spelen een rol. De heraanleg van de Henri Spillemakersstraat en het omkeren van de rijrichting daar, zal zorgen voor een aangenamere connectie vanaf de A12 en een mooie toegangsweg naar Boom. Al wordt de focus daar nu toch vooral bij de zachte weggebruikers gelegd.”

“Eigenlijk is het bijna te veel om op te noemen, want ook voor de stationsomgeving ligt een masterplan klaar en we willen ook de Oost-Westverbindingen over de A12 sterker maken. In de toekomst moet Boom echt gaan inzetten op die multimodale mobiliteitsmix waarbij iedereen auto, trein, bus, fiets, step … kan combineren. We willen absoluut niet dichtslibben. Integendeel, Boom moet net nóg meer tot leven kunnen komen.”

En hoe ziet u Brig in dat grotere geheel?

“Brig spruit voort uit een van onze initiatieven in samenwerking met de gemeente. Een project als Brig is een stap in de goede richting om van Boom een krachtige gemeente te maken. Een woonproject van deze aard brengt nieuw leven in het centrum. Bovendien zijn we er dankzij de samenwerking tussen DCA en Belfius Immo van overtuigd dat Brig een sterk verhaal is. Eentje dat veel zekerheid biedt aan de bewoners én de gemeente. Het geeft vertrouwen wanneer je met professionele organisaties met veel daadkracht kan werken. Samen zetten we onze schouders onder Boom en bouwen we – letterlijk – aan de toekomst.”

U kent Boom intussen door en door. Wat maakt volgens u van deze gemeente zo’n fijne leefomgeving?

“Boom beschikt over het beste van twee werelden. Het combineert de voordelen van een stad, met die van een plattelandsgemeente. Enerzijds heb je een bijzondere ligging, dicht bij Antwerpen, maar het is ook verbonden met Mechelen en Brussel. Je hebt een compacte stedelijke kern, waar alle voorzieningen aanwezig zijn, maar tegelijkertijd is er volop open ruimte, veel groen en de Rupel die erlangs stroomt. Die combinaties zijn gewoon super. Het maakt van Boom een charmante gemeente waar het fijn vertoeven is, zowel voor bewoners als bezoekers. Brig en andere projecten die nog in de pijplijn zitten, gaan dat gevoel nog versterken en het nóg aantrekkelijker maken. De toekomst lonkt!”