Watermark

MEER DAN BOUWEN
“We willen meer zijn dan alleen een aannemer die stenen op elkaar zet”

Het nieuwe woonproject Brig wordt ontwikkeld door Belfius Immo en DCA Woonprojecten. Maar wie zit er achter die laatste naam? We vroegen het aan de bestuurder van DCA, Luc Neefs. Hij vertelt ons over de werking van DCA en waar zij allemaal mee bezig zijn.

Dag Luc. Laat ons bij het begin beginnen: kan u DCA even voorstellen?

Luc Neefs: “Natuurlijk! DCA is al meer dan 50 jaar actief in de algemene bouw en wegenbouw. Rond 2013 besloten we de ervaring die we hadden opgebouwd te vertalen in een nieuwe bedrijfstak die zich toelegt op eigen projectontwikkeling. We begonnen toen met een project in Antwerpen en ondertussen hebben we er al een vijftigtal, goed voor zo’n 2.500 à 3.000 wooneenheden verspreid over bijna heel Vlaanderen. Die projecten bevinden zich in heel uiteenlopende stadia van ontwikkeling, maar ik vind het fijn om te zien hoe we op zo’n korte periode een forse verzameling aan projecten hebben opgestart.”

En wat moeten we ons dan precies voorstellen bij die projecten?

Luc: “Dat loopt erg uiteen. Het zijn zowel volledige nieuwbouwprojecten – zoals Brig – maar ook reconversieprojecten, waarbij bestaande panden in herontwikkeling een nieuwe bestemming krijgen. Een mooi voorbeeld daarvan is een oud pakhuis op het Antwerpse Eilandje dat nu een nieuwe bestemming krijgt, met een ondergrondse parking, supermarkt, kantoren en een residentieel nieuwbouwgedeelte.”

Dat klinkt interessant. Is dat dan wat jullie bedoelen met jullie baseline ‘Meer dan bouwen’?

Luc: “Zeker en vast. We willen niet alleen een goed gebouwde constructie opleveren, maar ook een project waarover goed is nagedacht. Vastgoed waar iedereen zich comfortabel bij voelt en de meerwaarde van ziet. Een vastgoedaankoop is immers een belangrijke investering en meestal ook een cruciaal moment in het leven van de koper(s).

Eigenlijk willen we vooral meer zijn dan de aannemer die beton giet of stenen op elkaar zet. Met DCA Woonprojecten willen we een volledig, kwalitatief en aangenaam project kunnen afleveren aan de kopers en hen ook doorheen het volledige proces begeleiden. Klantentevredenheid en kwaliteit staan bij ons met stip op nummer één!”

Dat verklaart misschien ook waarom projectontwikkeling een lange periode in beslag neemt. Heel wat mensen verbazen zich over de doorlooptijd van een vastgoedproject.

Luc: “Inderdaad, ik hoor het zelf ook regelmatig. Elk project is natuurlijk anders, maar je mag er van uitgaan dat een vastgoedproject toch al snel minstens drie tot vier jaar duurt vanaf het prille begin tot de oplevering. Alles begint met de prospectie naar een interessante ontwikkelingssite. We hebben daar zelfs een aparte afdeling voor, die via diverse wegen op zoek gaat naar geschikte projecten. Eens we op een interessante site botsen, dan gebeurt er een uitgebreide analyse. Er wordt onder andere een marktonderzoek opgezet om na te gaan wat de woonbehoefte is in de regio. Is er nood aan huurwoningen bijvoorbeeld? Is het een landelijke omgeving waar men vooral op zoek gaat naar woningen met een tuintje of eerder een stedelijke context, waar er vraag is naar compacte appartementen? Daarnaast maken we een haalbaarheidsanalyse. Houden we er aan het einde van het project nog iets aan over zonder te moeten inboeten aan kwaliteit? We overleggen ook met de gemeente en andere betrokken actoren en gaan dan pas over tot de aankoop van de projectgrond. Dan ben je al snel zes maanden verder.”

En dan is er zelfs nog geen bouwaanvraag!

Luc: “Inderdaad. Na de aankoop van de grond stellen we een architect aan en gaan we in gesprek met de verschillende instanties die betrokken zijn bij het vergunningsproces. We doen dit bewust al in deze fase, zodat we niet teruggefloten worden wanneer de bouwaanvraag wordt ingediend. Als we het volledige programma en project kunnen bepalen en de bouwaanvraag kunnen indienen binnen de zes maanden, dan zijn we héél snel geweest. En dan moet je nog eens een half jaar wachten tot de aanvraag effectief wordt goedgekeurd.”

En dan kan de eerste steen gelegd worden?

Luc: “Ho maar, niet te snel van stapel lopen. Na de goedkeuring van de bouwaanvraag wordt er een technisch aanbestedingsdossier opgesteld met de architect en eventueel een studiebureau. En we beginnen met het opmaken van het verkoopdossier, met alle info voor de kandidaat-kopers. Ook dat onderdeel van het proces neemt al snel een half jaar in beslag. Tussen de start van de werkzaamheden en de oplevering ligt er vaak twee jaar, zeker voor projecten van een zekere omvang. Als je even hebt meegeteld, kom je dus uit op een viertal jaren. Er vloeit dus wel wat water naar de zee voor de nieuwe bewoners effectief hun intrek kunnen nemen in onze woningen.”

Inderdaad! Gelukkig is Brig al een heel eind gevorderd in dat proces. Wilt u als afsluiter nog iets kwijt over ons project in Boom?

Luc: “Brig is een heel mooi project. De ligging in het centrum en toch aan het water is echt ideaal. De architectuur van Binst Architecten is ook erg high-end. Ze hebben er een mooi geheel van gemaakt, met een leuke combinatie van grotere en kleinere appartementen. En de kers op de taart is natuurlijk het energieverhaal. We zijn met DCA altijd op zoek naar manieren om de nieuwste technologieën te integreren in onze woonprojecten. De waterstofcentrale van Brig is daar het ideale voorbeeld van.”