Watermark

Vastgoed blijft een populaire investering, ook na de coronacrisis

De economie is onlosmakelijk verbonden met ons dagelijkse leven. Ze kan onze maatschappij een boost geven in voorspoedige tijden, maar krijgt ook heel wat klappen te verduren wanneer het wat moeilijker gaat. We praten met Véronique Goossens, Chief Economist bij Belfius, over de veranderingen op de vastgoedmarkt tijdens de afgelopen jaren, de coronacrisis en in de toekomst.

Hallo Véronique! Als Chief Economist zit u met uw neus bovenop de globale economie. Hoe heeft u de vastgoedmarkt de afgelopen jaren zien evolueren in ons land?

“Er is één evolutie waar u echt niet naast kan kijken: de woningprijzen zijn de voorbije tien jaar onophoudelijk gestegen. In 2010 was de mediaanprijs voor een appartement in ons land nog 146.000 euro. In 2019 bedroeg die al 195.000 euro. Een stijging van maar liefst 33%. Er spelen verschillende factoren mee bij die prijsstijging. Zo is de vraag naar woningen simpelweg groter geworden omdat er meer ‘gezinnen’ zijn, maar ook de gezinsinkomens zijn gestegen tijdens deze periode. Bovendien heeft de langetermijnrente een stevige duik genomen, waardoor het interessanter wordt om te lenen en meer mensen de kans krijgen om te investeren in vastgoed.”

De vastgoedmarkt heeft dus wel een serieuze boost gehad tijdens het laatste decennium. En nu? Heeft u al een zicht op de impact van de coronacrisis op de sector?

“Door de lockdown hebben veel nieuwbouwprojecten de voorbije maanden vertraging opgelopen. Er wordt wel een soort inhaalbeweging verwacht naar het einde van het jaar toe, maar waarschijnlijk zal het aanbod toch een tijdje beperkt blijven. Ook bij de makelaars en notarissen lag de verkoop even stil, maar dankzij de versoepelde maatregelen komt alles nu geleidelijk aan weer op gang. De vastgoedmarkt herleeft, net zoals andere branches en sectoren.”

En wat na deze crisis? Kunt u al voorspellen hoe het verder zal evolueren?

“We kunnen er eigenlijk wel van uitgaan dat de economische schok die deze pandemie met zich meebrengt zich in 2020 én 2021 nog zal laten voelen op de woonmarkt. Aan de ene kant verwachten we nog steeds een grote vraag naar huurwoningen, nu heel wat mensen met bouw- of koopplannen die dromen door de recessie even op de lange baan moeten schuiven. Anderzijds wordt er door de impact op het gezinsinkomen toch een afkoeling van de woonprijzen verwacht na een decennium van prijsstijgingen. Momenteel gaan we uit van een nominale daling van 3%, waarmee de stijging van 4% in 2019 bijna weer vereffend wordt. Al geldt dat ook niet voor alle eigendommen. Wie tijdens de lockdown op een appartement zonder balkon, terras of tuin zat, verlangt nu waarschijnlijk naar een plekje met wat buitenruimte. De vraag naar appartementen met een terras of rijhuizen met een tuin zal dus nóg groter worden. Bovendien hebben ook woningen met een duurzaam karakter in deze tijden zeker een streepje voor.”

Hoe zit het met vastgoed als investering? Blijft dat een goed idee, ook in een wereld na de coronacrisis?

“Eigenlijk wel. De intrestvoeten op woonleningen zijn op dit moment nog steeds historisch laag en volgens de voorspellingen zal dat nog wel even zo blijven. Bovendien verwachten we ook nog steeds een groeiende vraag naar woningen. Die combinatie zal ervoor zorgen dat vastgoed als alternatieve investering een aantrekkelijke piste blijft voor beleggers en investeerders.”

Heeft u als uitsmijter nog goede raad voor lezers die in vastgoed zouden willen investeren?

“Eigenlijk is het hetzelfde verhaal als voor andere beleggingen: doe vooraf zeker uw huiswerk! ‘De vastgoedmarkt’ bestaat niet, dat heeft de coronacrisis nog maar eens bewezen. Traditioneel gezien leveren commerciële panden een hoger rendement op, maar die markt wordt op dit moment veel zwaarder getroffen door de gevolgen van deze pandemie. Stel uzelf de vraag hoeveel risico u wilt nemen. Een hoger rendement betekent doorgaans ook dat uw investering wat risicovoller is. Iets om in het achterhoofd te houden voor u knopen gaat doorhakken.”

Investeren in vastgoed?

Ontdek de investering die bij u past