Watermark

Gemeenschappelijke warmte voor individueel comfort

Brig wordt een groene pionier in de residentiële sector in Vlaanderen genoemd. Met reden, zo blijkt. We vroegen het aan Kristof Claes, projectleider bij het studiebureau Raco. Hij vertelt ons over de bewuste duurzame keuzes die Brig gemaakt heeft op vlak van verwarmings- en ventilatiesystemen.

 

Dag Kristof, kan u Raco even kort voorstellen en vertellen hoe Raco betrokken is bij Brig?

Kristof Claes: “Raco is een studie- en adviesbureau in de domeinen milieu, veiligheid, energie, en techniek. Bij Raco voeren we onderzoek naar duurzaam bouwen, dat we dan vertalen in plannen, concepten en  advies voor projectontwikkelaars en bouwheren. Bij Brig waren wij verantwoordelijk voor het ontwerpen van de verwarmings- en ventilatiesystemen.”

 

Bij Brig wordt er gebruik gemaakt van gemeenschappelijke verwarming en individuele warmtestations. Hoe werkt dat precies?

Kristof: “We opteerden voor een gemeenschappelijk verwarmingssysteem dat uit drie condenserende gasketels bestaat en die een circulatieleiding doorheen het hele gebouw voeden. Per appartement wordt er afgetakt naar  individuele warmtestations. Die bevinden zich in de berging en verdelen de gemeenschappelijk opgewekte warmte via vloerverwarming in alle woonruimtes.

Het systeem maakt gebruik van de restwarmte uit een hernieuwbare energiebron, waarbij de gemeenschappelijke gasketels zorgen voor het extra benodigd vermogen.

 

Kan u ons ook iets meer vertellen over de warmtepompboilers?

Kristof: “Zij zorgen voor de opwarming van het sanitaire water in de appartementen. Deze boilers halen hun energie uit de lucht in het appartement en zetten die om in warm water voor het sanitair. Hierdoor is zo’n warmtepompboiler een pak energiezuiniger dan een gewone elektrische boiler.”

 

Hoe wordt het energieverbruik in de appartementen eigenlijk gemeten?

Kristof: “In elk appartement is een caloriemeter aanwezig. Die zal het verbruik van elke eenheid afzonderlijk meten, waardoor je natuurlijk enkel maar betaalt wat je zelf verbruikt.”

 

Welk type ventilatiesysteem wordt geïnstalleerd in Brig?

Kristof: “Alle appartementen zijn uitgerust met een ‘type D’-ventilatiesysteem met een mechanische aan- en afvoer van de ventilatielucht. Het grote voordeel hiervan is dat de warme lucht die uit de ruimtes gezogen wordt eerst via een warmtewisselaar passeert. Hiermee wordt de koude lucht van buiten voorverwarmd, waardoor er minder energieverlies is in de appartmenten.”

 

Tot slot: zijn al deze systemen vooral interessant voor een groot project zoals Brig of kunnen ze ook toegepast worden in een particuliere woning?

Kristof: “Een aantal componenten zijn ook  toepasbaar bij particuliere woningen.  De vloerverwarming, het ventilatiesysteem en ook de warmtepompboiler zijn elementen die men ook bij particuliere woningen terugvindt.

Het gemeenschappelijke verwarmingssysteem is meer aangewezen voor grote projecten:  het is performanter en het laat ons toe om restwarmte te recupereren. Het biedt ook vlotte omschakelmogelijkheden voor de toekomst. Sommige steden (bvb Antwerpen) eisen nu al bij grotere nieuwbouwprojecten dat er ruimtes voorzien worden voor gemeenschappelijke warmtesystemen.